lördag 5 februari 2011

Marinerade oliver

En snabb och enkel väg till lite roligare oliver.



Ingredienser (till en burk)
oliver av olika slag
1 tsk chili
1 vitlöksklyfta, skivad
1 tsk rosmarin
3 msk olivolja

Lägg i en förslutningsbar burk och blanda om. Låt stå och marinera 1 dygn, blanda någon gång under tiden.

onsdag 2 februari 2011

Praliner med apelsinsmak

Mitt nyårslöfte löd att jag ska tillverka praliner. Detta har jag nu börjat infria och jag har gjort två omgångar, den första efter recept och den andra en variant på det receptet. Lite stolt måste jag säga att jag är eftersom de blev så tjusiga redan vid andra försöket och då jag redan slängt måtten åt sidan.



8 praliner
lite apelsinskal
ca 70 gram choklad
2-3 msk mascarpone

1. Ta bort en 10 centimeter lång remsa med hjälp av potatisskalare. Skär den på längden i så tunna strimlor som möjligt. Kandera remsorna i kastrull genom att koka dem i sockerlag (hälften vatten hälften socker) i 10-15 min. Låt strimlorna svalna ett tag på en tallrik och vira dem sedan på en tandpetare. Om de inte håller formen går det bra att försöka lite senare. Ställ in dem i kylen när de håller formen.

2. Smält ca 20 gram choklad (två rutor av en 100-gramskaka) på en tallrik över vattenbad. Fördela chokladen mellan 8 formar. Håll formarna på sned och vrid runt så att chokladen rinner upp på kanterna, hjälp till med en tandpetare. Återupprepa efter 10-15 minuter och ställ sedan formarna i kylen i minst 30 min.

3. Ta ut en form i taget och dra försiktigt bort formen från chokladen. Ställ sedan in chokladen i kylen igen.

4. Smält 50 gram choklad på tallrik över vattenbad, ställ av och blanda med mascarpone. Riv ner lite apelsinskal i blandningen (ca en halv tesked). Låt blandningen svalna. Lägg i sprits och spritsa sedan ner blandningen i skalen och garnera med apelsinskal.


tisdag 1 februari 2011

Japan möter Italien - risotto-maki med ugnsgrillad tofu

Det blev exprimentellt i köket idag då jag lät en risotto koka ur vätskan för att kunna klibba ihop och läggas i noriark och på så sätt bli något av en italiensk maki.



Risotto-maki
aborioris
vitlök
buljong (kokhet)
trumpetsvamp, torkad (går säkert bra med champinjoner eller liknande eller varför inte shitake?)

Fräs vitlök på mellanhög värme tills den mjuknat något men inte tagit färg. Tillsätt ris och låt fräsa med vitlöken ett par minuter. Tillsätt buljong så att den täcker riset med lite råge. Låt koka ganska häftigt i ca 5-10 minuter, tillsätt mer buljong om det behövs (anledningen till att jag lät den koka häftigt i början var att riset skulle klibba ihop bättre i makin). Tillsätt svampen, och sänk värmen till mycket låg och låt vattnet koka av med lock tills riset är mjukt. Låt sedan riset svalna tills det är ljummet innan det läggs i noriarken.

Fördela riset på arken i ett ca halvcentimeter tjockt lager. Spara ca 1 cm på tre av kanterna och lite mer på den sista så att rullarna går att försluta. Rulla helst i en liten bambumatta, då är det lättare att få de släta. Blöt den längre sidan för att försluta.

Tofu
tomatpuré
rökt salt (eller salt och något annat med röksmak)
soya
olja

Blanda och marinera tofun i några timmar, gärna över en natt. Ugnsgrilla i 225 grader i ca 30-40 minuter, tills tofun fått fin färg. Vänd ett par gånger under tiden. Bakplåtspapper är att rekommendera.

Enkel salladsdressing med japansk touch
sesamolja (bara några droppar)
japansk soya
vit balsamvinäger