söndag 24 oktober 2010

Ostpaté med valnötter och färska fikon





Ostpatén har jag gjort många gånger förut men aldrig ätit den i kombination med fikon och valnötter vilket visade sig vara ett lysande drag. Jag har inte själv hittat på receptet utan fått det från min extramamma Mary. Det kommer från någon receptbok, förmodligen har jag väl modifierat det något.

Ingredienser
400-500 gram ost (västerbottenost förslagsvis, denna gång hade jag dock lagrad prästost och parmesan)
2,5 dl matlagningsgrädde
4-5 ägg
eventuellt lite salt
broccoli (fryst, tinad, ungefär 10 buketter)

till servering
färska fikon
rostade valnötter (rosta i 150 grader, 5-10 min, tills de börjar få lite färg, håll koll eftersom det går fort när de väl börjar få färg)

Riv osten. Blanda ost, grädde och ägg. Smaka av och salta eventuellt lite grann. Smörj en avlång form. Häll i hälften av smeten, lägg i broccolin och häll över resten av smeten. Grädda i 150 grader ca 1h 15 min i nedre delen av ugnen.


söndag 3 oktober 2010

Pastasås av buljong och körsbärstomater

Det tar lite tid att koka egen buljong och sedan koka ner den till en sås. Men å andra sidan innebär det mycket lite jobb eftersom buljongen sköter sig själv.

Buljong
1/4 rotselleri
2 morötter
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 palsternacka
1-1,5 l vatten
en nypa rosmarin
salt

Skala och skär alla grönsaker i bitar. Koka i 1-2 timmar och sila sedan buljongen, spara endast vätskan. Koka sedan ner buljongen till ca 3-4 dl (tills den har ordentligt med smak). Salta slutligen efter behag.

Sås
den nerkokta buljongen
körsbärstomater
1 msk kapris

Gör i klart såsen precis innan servering. Låt vätskan koka upp, lägg i kapris och tomater. Lägg på lock och låt sjuda ett par minuter. Rör inte om, på så sätt blir de understa tomaterna lite mosigare och de övre endast lite varma.

Servera med pasta (förslagsvis ravioli med svamp, zucchini och fetaost), gärna med parmesan och basilika.


lördag 2 oktober 2010

Bönsoppa med inspiration från Italien




Ingredienser
1/4 zucchini
2 tomater
1/2 lök
1 champinjon
2 vitlöksklyftor
1 burk stora vita bönor
1 msk tomatpuré
ca 2 tsk örtsalt
ca 1 krm peppar
2 msk smör
1 msk olivolja
1 dl öl
6 dl vatten

Hacka lök, vitlök, zucchini och champinjon i smöret och olivoljan. Stek i panna på mellanhög värme tills lök och grönsaker mjuknat. Lägg i tomat och tomatpuré. Slå på vatten och öl och låt puttra i ca 20 minuter. Reglera eventuellt med mer vatten. Smaka av till sist av med salt och peppar.