fredag 20 augusti 2010

Knapriga kex på råg och havre

Ikväll ska jag hem till en vän och spela sällskapsspel. Det bestämdes att vi skulle ta med tilltugg så jag tänkte att det vore schysst att baka lite kex och ta med. Receptet är ungefär detsamma som de kexrecept jag tidigare lagt ut på bloggen men denna gång är jag lite mer utförlig vad gäller måtten :-)



Ingredienser (3 plåtar)
0,5 dl rågsurdegsgrund (eller 0,5 dl vatten + 0,5 dl rågmjöl)
2,5 dl ljummet vatten
ca 5 g jäst
3 dl rågmjöl
2,5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
1 msk örtsalt

Blanda jäst och vatten så att jästen löser sig. Rör sedan ihop samtliga ingredienser så att de blandas ordentligt. Låt stå och jäsa 1-2 timmar tills den blitvit ca 1,5 ggr större.

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj in händer och kavel med lite olivolja och kavla sedan ut 1/3 av degen på bakplåtspapper. Den behöver inte vändas eller så, bara kavla ut den så att den blir ca 1-2 mm tjock. Skär sedan i önskade bitar och grädda i ca 20 minuter tills kexen har fått lite färg. Om kexen på sidorna börjar bli för bruna kan man ta ut plåten och plocka bort kexen på kanterna.

Lägg kexen på galler när de tagits ut ur ugnen. Bryt isär dem när de svalnat något så att de går att hålla i. Sen är det bara att knapra på!



torsdag 19 augusti 2010

Surdegsciabatta

Jag vet inte riktigt vad man får kalla ciabatta och inte, ordet betyder ju toffel och dessa bröd gjorda på rågsurdegsgrund är ju toffelformade. Hur som helst blev det ett mycket gott bröd med stora hål och lite extra sälta.





Fördeg
1 dl rågsurdegsgrund
2 dl vatten
3 dl vetemjöl

Blanda och låt stå över natten.

Deg
fördegen från gårdagen
5 dl vatten
12,5 dl vetemjöl special (Saltå kvarn)
1,5 msk salt (eller efter behag, detta är ganska mycket salt)

Blanda fördeg och vatten. Arbeta sedan in mjölet undan för undan och tillsätt sedan saltet. Knåda degen i bunke med en kraftig slev eller liknande, se till att degen dras ut ordentligt när den knådas. Arbeta degen tills den fått bättre spänst och inte är lika kladdig 15-2o minuter.

Skjälp upp degen i en rikligt inoljad bunke eller stor kastrull. Täck med tättslutande lock, plastfolie eller liknande.

Låt stå en halvtimme, dra sedan ut den och vik ihop den 3-4 gånger. Låt stå ytterligare 30 minuter och upprepa proceduren. Degen skall sedan jäsa orörd i ca 1 timme, tills den jäst upp ordentligt.





Sätt ugnen på 275 grader innan degen försiktigt skjälps upp på ett rikligt mjölat bakbord. Mjöla händerna och vik degen på mitten en gång mot dig. Mjöla sedan försiktigt in hela degen och se till att den inte fastnar i bakbordet. Dra ut den på längden och skär den i ca 12 bitar. Dra försiktigt ut bitarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

Sänk temperaturen till 250 grader då brödet sätts in. Grädda i 20 minuter, vädra efter 12-13 minuter och sedan ytterligare efter 16-17 minuter. Ta ut bröden efter 20 minuter och lägg dem på galler. Låt dem vila minst 15 minuter innan de skärs itu.




tisdag 17 augusti 2010

Zuccninisoppa med fänkål och blåmögelost

Zucchini är billigt just nu så då gäller det att passa på. Med fänkål och blåmögelost blir soppan smakrik. Det är inte heller något minus att den endast tog 25 minuter att laga med koktid och allt. Soppan blev ruskigt god så jag rekommenderar den verkligen!



Ingredienser
1 rejält stor zucchini
1/2 fänkål
125 g blåmögelost
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 rödlök
2 potatisar
1 buljongtärning
2 dl mjölk
0,75 dl vitt vin
1-2 msk pressad citron
1-2 tsk örtsalt

Skär vitlöksklyftorna, rödlöken och den gula löken i skivor. Fräs i kastrull i olivolja eller smör en liten stund. Skär så länge upp fänkålen och potatisen i skivor och lägg i kastrullen. Skär sedan zucchinin i bitar och lägg i. Grönsakerna och löken skall inte ta färg, sänk temperaturen om kastrullen blir för varm. Tillsätt en halv liter vatten och buljongtärningen. Låt koka på mellanhög värme i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Häll i vinet innan kastrullen tas av värmen och låt alkoholen koka bort, det räcker med ett par minuter. Ställ av kastrullen från värmen och smula i blåmögelosten. Låt soppan svalna något innan och mixa den sedan med mixerstav. Mixa till önskad konsistens. Häll sedan i mjölk och smaksätt soppan med pressad citron och örtsalt.




söndag 15 augusti 2010

Rustika baguetter på surdegsgrund av råg

Det kanske verkar som att detta recept tar mycket tid i anspråk men i de flesta steg är arbetsinsatsen minimal och det handlar istället om att låta degen göra jobbet. Jag hann med en roddtur, promenader och gräsklippning mellan jästiderna.



Dag 1
1 dl rågsurdegsgrund
3 dl vatten
2 dl rågmjöl

2 dl vetemjöl


Rör ihop och låt stå i rumstemperatur övertäckt över natten.

Dag 2
6 dl vatten
12 dl vetemjöl


Rör ihop vatten och vetemjöl och låt stå övertäckt. (fördegen från gårdagen skall inte röras i, den används i nästa steg). Detta steg görs för att degen skall få bättre spänst.



Efter ca 3 tim
fördegen från gårdagen
vetedegen från morgonen
7 dl vetemjöl

1 msk salt

5 g jäst + några droppar vatten

Rör ut jästen i lite vatten, så lite vatten som möjligt. Blanda fördegen, vetedegen, jäst och salt. Blanda sedan i vetemjöl. Degen skall nu vara kladdig men ändå ganska fast.

Efter ytterligare 1 tim
Rör om med en slev. Ett par tag räcker. Degen skall vara ordentligt spänstig.

Efter ytterligare 1 tim
Smörj en bunke med rikligt med olivolja. Dra ut degen och vik ihop den ett par gånger och skjälp sedan över den i den nya bunken. Detta görs för att degen skall kunna skjälpas upp på bakbordet utan att den fastnar i bunken.

Efter ytterligare ca 1 tim
Degen skall nu ha jäst ordentligt. Ungefär till dubbel storlek. Den skall ha mycket bra spänst. Mjöla ett bakbord rikligt. Slå ut degen på bakbordet. Dra försiktigt och vik ihop den ett par gånger. Skär den i 6 avlånga bitar. Hantera degen mycket försiktigt hela tiden. Formar försiktigt baguetter. Vrid dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över. Lägg en bakhanduk över plåten.

Sätt ugnen på 275 grader. Sänk temperaturen till 250 grader när ugnen blivit varm och sätt in baguetterna. Vädra ugnen efter 15 minuter. Därefter ca var femte minut. Sammanlagd gräddtid ca 25 minuter.

Ta ut baguetterna och låt dem svalna på galler. Täck inte över dem med bakhanduk såvida du inte vill ha en mjuk yta.








tisdag 10 augusti 2010

Grillad purjolök med ädelost

Känns som jag är lite sent ute som kommer med grilltips, men det går ju trots allt att grill länge ännu och det kommer ju en sommar nästa år också. Till mitt försvar skall också sägas att jag inte kunnat grilla på hela sommaren. I Korea kan man visserligen grilla på bordet ute på restaurangerna men de är väldigt köttinriktade.



...och så till grilltipset

Grilla en purjolök. Snitta den. Lägg i ädelost - svårare än så behöver det inte vara!

Ingredienser
purjolök
ädelost (jag använde en god brie men det naturligtvis bra med vilken ost som helst)


Skölj purjon. Grilla den ganska länge så att den blir mjuk inuti. Det gör inget att den blir bränd, ta bara bort de yttersta bladen. Snitta och lägg i skivor av osten.




måndag 9 augusti 2010

Grillolja med citron, vitlök och senap

Igår var jag och hälsade på en vän som nyligen flyttade. Det blev grillning i renoveringsmiljö. Eftersom grilloljan blev lyckad tänte jag att jag skulle dela med mig av detta improviserade receptet. Syrligheten från citronen, styrkan från senapen och smakrikheten från grönsaksfonden ger en god smakkombination.



Ingredienser

olivolja
pressad citron
grönsaksfond
fransk senap
pressad vitlök
salt
peppar



söndag 8 augusti 2010

Lättbakat bröd med havre och råg

Degen slängde jag ihop på kvällen och lät den stå och jäsa i kylen över natten och sedan slängde jag direkt in det i ugnen. Resultatet blev ett härligt saftigt bröd med god smak av råg och havre.



Ingredienser
6 dl vatten
15 gram jäst (färsk)
5 dl havregryn
4 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk örtsalt

På kvällen
Blanda ut jästen i kallt vatten. Blanda i resten av ingredienserna och blanda runt ordentligt så att det inte finns några mjölklumpar. Forma fyra bröd och lägg på bakplåtspapper. Smörj pappret med lite olja så för att degen inte ska fastna. Täck över bröden med en bunke eller stor kastrull eller liknande och låt jäsa i kylen över natten.

På morgon
Värm ugnen till 275 grader. Lägg över bakplåtspappret på en plåt och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 250 grader när plåten ställs in. Grädda i 15 minuter. Vädra ugnen och sänk till 200 grader. Grädda i ytterligare 20-25 minuter tills de fått fin färg undertill. Ta ut bröden och lägg på galler. Lägg över en kökshandduk. Om bröden fastnat i bakplåtspapper kan pappret blötas medan bröden fortfarande är varma för att det ska lossna. Låt bröden stå minst 3o minuter innan det skärs upp.

lördag 7 augusti 2010

Zucchinisoppa från Klara soppteater

För de som aldrig har varit på Klara soppteater kan det varmt rekommenderas! Det går alltid att få vegetariskt alternativ men ganska många soppor är vegetariska redan som de är. Jag hittade en kokbok med soppor från soppteatern hos mina svärföräldrar och lagade denna zucchinisoppa efter en dag med långsamma promenader med paraply i bergianska trädgården. Här följer ett något modifierat recept.



Ingredienser
2 zucchini
1 liter grönsaksbuljong
1 lök
1 potatis
2 dl matlagningsgrädde
½ dl dill
ca 1 tsk pressad citron
örtsalt
ca 1 msk smör att steka i
(ev. Räkor för de som äter det)

Riv en halv zucchini fint. Skär resten i grova tärningar. Skala och riv potatisen grovt. Skala och skiva löken.

Fräs löken på mellanhögvärme i smöret tills att löken precis börjar få färg i en kastrull. Häll i buljongen, potatis och zucchinitärningarna (ej den rivna zucchinin). Låt puttra tills zucchinin är mjuk, ca 10 minuter. Ställ av kastrullen från värmen. Mixa tills soppan är slät. Tillsätt grädde, dill, riven zucchini och pressad citron. Värm upp soppan om det behövs. Smaka av med örtsalt. (lägg eventuellt i räkor).

Servera exempelvis med vitlöksbröd

måndag 2 augusti 2010

Gott bröd på fusksurdeg

Ivrig efter 6 månader utan ugn orkade jag inte vänta på att en surdeg skulle ligga till sig. Jag blandade därför i lite jäst och lät en fördeg ligga över natten. På så sätt fick brödet lite av en surdegssmak och jag kunde baka redan första dagen i Sverige :-)



Fördeg
ca 1/5 paket jäst
2 dl vatten
1 dl rågmjöl
2 dl havregryn

Rör ihop och låt stå under natten i övertäckt bunke.

Morgon, dag 2
7 dl ljummet vatten
10 dl vetemjöl (manitoba cream)

Rör ihop, låt står 2-3 timmar i övertäckt bunke.

Degen
fördegen från gårdagen
degen från morgonen
1/5 paket jäst
2 msk vatten
1-2 msk örtsalt
ca dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet. Blanda ihop fördegen, degen från morgonen och övriga ingredienser. Smaka på degen så att den är lagom salt. Degen skall vara kladdig men inte alltför lös. Det kan eventuellt behövas lite mer mjöl för att degen inte skall flyta ut.

Låt degen jäsa ca 2 timmar tills den har jäst upp ordentligt i plastlåda eller övertäckt bunke (lufttät). Dra ut den med blöta kalla händer och vik ihop den. Lägg den i en oljad bunke och låt stå övertäckt i ca 30 min. Dra på nytt ut degen och vik ihop den ett par gånger. Låt stå ytterligare en halvtimme. Sätt under tiden på ugnen på 275 grader med plåten i ugnen

Degen skall nu vara spänstig och luftig. Vänd försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Strö mjöl över den och för över degen i ett stycke på ett bakplåtspapper. För över pappret och degen på den varma plåten. Sänk värmen till 250 grader, grädda i 15 minuter. Lufta ugnen och sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 5o minuter. Ställ evetuellt ner plåten längre ner i ugnen om brödet fått färg upptill men inte nertill. Det går också bra att köra på endast undervärme mot slutet och brödet behöver färg undertill. Får brödet för mycket färg upptill kan man lägga över lite aluminiumfolie.

Efter ca 1 h och 5 minuter är brödet klart. Låt stå på galler i minst 30 minuter innan det skärs upp.