söndag 3 oktober 2010

Pastasås av buljong och körsbärstomater

Det tar lite tid att koka egen buljong och sedan koka ner den till en sås. Men å andra sidan innebär det mycket lite jobb eftersom buljongen sköter sig själv.

Buljong
1/4 rotselleri
2 morötter
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 palsternacka
1-1,5 l vatten
en nypa rosmarin
salt

Skala och skär alla grönsaker i bitar. Koka i 1-2 timmar och sila sedan buljongen, spara endast vätskan. Koka sedan ner buljongen till ca 3-4 dl (tills den har ordentligt med smak). Salta slutligen efter behag.

Sås
den nerkokta buljongen
körsbärstomater
1 msk kapris

Gör i klart såsen precis innan servering. Låt vätskan koka upp, lägg i kapris och tomater. Lägg på lock och låt sjuda ett par minuter. Rör inte om, på så sätt blir de understa tomaterna lite mosigare och de övre endast lite varma.

Servera med pasta (förslagsvis ravioli med svamp, zucchini och fetaost), gärna med parmesan och basilika.