lördag 26 december 2009

Enkel risotto med päron, serverad till pestomarinerade quornfiléer

Jag lagar risotto ganska ofta, det är enkelt, gott, går att variera och passar både till festligare tillfällen såväl som vardagsmat. En vän frågade om risottorecept och jag märkte då att jag faktiskt aldrig lagt upp ett sådant här på bloggen. Här kommer det första (men troligen inte det sista).



Risotto
aborioris
vitlök
buljongtärning
vit balsamvinäger (eller ännu hellre, vitt vin)
parmesan
salt
peppar
olivolja
päron

Koka upp en liter vatten i en kastrull eller i en vattenkokare. Fräs vitlöken tills den blivit mjuk i olivolja. Tillsätt riset och låt det fräsa på medelhög värme några minuter. Lägg i buljongtärning och slå på ett par deciliter vatten. Låt puttra på mellan hög värme tills vattnet har kokat in. Rör om då och då. Slå sedan på ca en deciliter vatten åt gången och låt det dra in. Smaka av så att det är lagom mycket buljong, tillsätt annars mer.

Smaksätt med lite balsamvinäger (eller vitt vin) när riset är lagom mjukt. Skär päronen i önskad form och storlek. Låt vinägern eller vinet ånga av något innan plattan tas av spisen. Riv sedan i parmesan och smaka av med salt och peppar.


Pestomarinerade quornfiléer
quornfiléer
pesto
olivolja
salt
peppar
smör att steka i

Lägg filéerna i en påse. Lägg i pesto, olivolja, salt, peppar. Låt marinera minst 30 minuter men helt längre (gärna över natten). Stek i smör (det blir finare yta av smör) tills de är gyllenbruna.

måndag 21 december 2009

Tacos med smak av parmesan och saffran

En taco med smak av julen. Tacobröden med parmesan blev både goda och hade en fin spänst. Saffranen gör färsen färgrik och ger en tydlig saffranssmak. Jag rekommenderar att man gör den ganska mild, reglera styrkan med harissa.

En lite roligare taco helt enkelt!



Tortillabröd med parmesan (ca 16 st)
2 ägg
3 dl vatten
majsmjöl, ganska grovt 50%
siktat dinkel 25%
vetemjöl 25%

riven parmesan
ca 1 tsk salt (smaka av)

Blanda ägg och vatten. Riv ner ganska rikligt med parmesan. Blanda i salt. Blanda ner majsmjöl tills det att blandningen tar formen av en tjock gröt. Blanda i siktad dinkel. Arbeta in vetemjöl tills degen är smidig och går att kavla. Smaka av så att sältan är lagom, arbeta annars in mer salt.

Dela degen i 16 bitar. Forma runda plattor och kavla på ett rikligt mjölat bakbord. Vänd hela tiden degen och pudra med mjöl så att den inte fastnar på bakbord och kavel. Kavla till önskad tjocklek, mina var ca 1 mm tjocka.

Stek bröden utan fett på hög värme i en oöm panna (pannan tar mycket stryk av detta). Se till att ha fläkten på och öppna gärna ett fönster, det kan bli lite rökigt. Skrapa ur överblivet mjöl ur pannan med jämna mellanrum.


Persoligen tycker jag inte att man behöver ha 400 tillbehör till tacon, sallad, gurka och lite gräddfil räcker utmärkt!

Quornfärs med saffran
rödlök
vitlök
quornfärs
saffran
buljong
harissa
vatten
salt

Hacka lök och vitlök. Fräs i olja tills de mjuknat. Tillsätt quorn och stek tills den är varm. Smaksätt med saffran, buljong, harissa och salt. Reglera konsistensen med vatten.



söndag 20 december 2009

Pappardelle med jordärtskocka, basilika och parmesan

Bakade pastan med 100% durum denna gång. Använde inte heller mixer som jag brukar utan knådade ihop degen för hand. Degen blev lite mjukare men resultatet blev nästan fastare. En mycket god pasta blev det. (Recept på pasta)

Gjorde en pastarätt i förra veckan med inlagd kronärtsskocka men blev väldigt besviken. Kronärtskockan smakade mest inlagt. Denna gång använde jag därför färsk jordärtskocka istället vilket blev betydligt godare.



Ingredienser
jordärtskocka
färsk basilika
vitlök
parmesan
olivolja
salt

Stek vitlök och jordärtskocka på ganska låg värme i olivolja tills skockan är mjuk. Koka och häll av pastan. Tillsätt lite mer olivolja i pannan och häll sedan ner pastan och fräs några minuter tillsammans med skockan och vitlöken. Ställ av pannan och tillsätt basilika och salt. Riv över parmesan innan servering.

torsdag 17 december 2009

Boktips

Vill först och främst slå ett slag för landets bibliotek där man kan låna allt möjligt, bland annat kokböcker. Jag lånar ofta kokböcker på biblioteket vilket är ett utmärkt sätt att få inspiration. Dessutom kan man byta ut kokböckerna man har hemma med jämna mellanrum.

Just nu har jag lånat hem Bo Hagströms böcker "Solens mat", "Solens smak" och "Solens öar" som ger härlig inspiration från medelhavet. Särskilt vill jag rekommendera "Solens öar", av den enkla anledningen att den innehåller fler recept. De andra två behandlar främst områden, restauranger, råvaror etc. Är man matintresserad och skall åka till Italien så är nog böckerna ett utmärkt resesällskap. Böckerna är också ett utmärkt julklappstips.




Om man inte lånar dem på biblioteket (eller om man skall ge bort dem(det är inte så bra att ge bort biblioteksböcker)) går de att köpa på Adlibris:


[Annons]
Solens öar på Adlibris






[Annons]
Solens mat på Adlibris






[Annons]
Solens smak på Adlibris



måndag 14 december 2009

Slutrecention av "Surdegsbröd - Recept och tips från en hemmabagare"

Nu har jag bakat alla 23 recept i boken Surdegsbröd av Martin Johansson (som har bloggen Pain de Martin), och jag tycker därför att jag har nog kött på benen för att ge ett utlåtande om boken.

För mig som är en relativt van hemmabagare så är den lättförståelig. Ett stort plus är att man kan gå in på bloggen och se filmer eller få tips om det finns saker som man inte förstår i boken. Boken är varierad och går igenom olika metoder för att baka bröd vilket är både roligt och lärorikt.

Det har blivit många fantastiska bröd. Det är svårt att utse en favorit eftersom olika bröd har olika egenskaper. Levainbröden hör till favoriterna och bland dessa skulle jag nog rekommendera det som bakas med lite jäst. En annan favorit är brödet med hasselnötter och fikon.

Nu lägger jag recepten på hyllan för att åter baka bröd på gehör.

Nedan finner du bilderna på samtliga bröd


bröd 1 - Russin och solrosbröd


bröd 2 - Valnötsbröd


bröd 3 - Det suraste


bröd 4 - Baguette på rågsurdegsgrund


bröd 5 - Fikon och hasselnötter


bröd 6 - Ljust dinkelbröd


bröd 7 - Fruktbröd


bröd 8 - Grytbröd med autolys


bröd 9 - Gotlandslimpa


bröd 10 - Drottningholslimpa


bröd 11 - Knäckebröd


bröd 12 - Honungsbröd


bröd 13 - Sportbröd


bröd 14 - Potatislimpa


bröd 15 - Vörtbröd


bröd 16 - Syrligt lantbröd


bröd 17 - Sturebylevain


bröd 18 - Levain med jäst


bröd 19 - Levain på vildjäst


bröd 20 - Frukostfralla


bröd 21 - Baguette


bröd 22 - Durumpizza med vetesurdeg


bröd 23 - Kanelbullar


Boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





Bröd nr 23 - Kanelbullar

Jag tog precis en promenad och lämnade några nybakade bullar till mina kollegor, vilket naturligtvis uppskattades. Jag gillar inte när bullar är alltför söta, dessa var precis lagom. Det var salt i penslingen vilket var ett stort plus.

Detta var det sista receptet i Surdegsbröd av Martin Johansson. Jag har gjort en slutrecention där jag ger ett samlat omdöme för den som är intresserad.

Betyg
Peter 9
Linnéa 10

Rikard 10





Nu har jag bakat 23 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





Bröd nr 22 - Durumpizza med vetesurdeg

Martin skriver att hans inställning till bakning är att det tar tid att baka riktigt gott bröd. Jag håller med till 100 %. En surdegspizza som får ta lite tid blir betydligt godare än en pizza som slängs ihop i brådrasket. Denna pizza med durummjöl och vetesurdeg blev knaprig, smakrik och god.

Betygsättningen gäller själva degen. Jag skall dock tillägga att pålägget på tomatsås, rostad aubergine, paprika, getost, mozarella och ruccola var en höjdare. För ett ännu högre betyg skulle jag nog haft lite råg i degen, kanske använt rågsurdeg istället (men det är naturligtvis en smaksak).

Betyg
Peter 8
Linnéa 9








Nu har jag bakat 22 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





lördag 12 december 2009

Bröd nr 21 - Baguette

Då var det dags för det sista matbrödet. Nu återstår endast pizza och bullar. Denna baguette på vetesurdegsgrund blev ljus, luftig och med en härligt krispig yta. Baguetten på rågsurdegsgrund gillade jag nog aningen mer då den var lite grövre. Om man vill ha en lite ljusare och luftigare baguette är dock denna att rekommendera.

Jag börjar få bra kläm på hur degen skall vara så snart kan jag lägga recepten på hyllan och börja baka på känsla igen.

Betyg
Peter 9
Linnéa 9








Nu har jag bakat 21 bröd av 23 i boken:

[Annons]
Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris





fredag 11 december 2009

Smakrik enkelhet

Det behöver inte vara komplicerat för att vara gott. Bra råvaror tillagade på ett enkelt sätt ger en delikat måltid. Just nu finns det färsk grönkål i butikerna vilket är en fantastiskt god råvara. Ät den lättkokt eller som här tillagad i ugn.

Jag tycker att vi äter alldeles för lite på detta sätt. Smakerna får stå för sig själva och det blir tydligt vad som smakar vad och hur olika råvaror skall smaka.

På tallriken
lättkokta och saltade edamamebönor
grönkål, saltad och tillagad i ugn, 200 grader ca 5-10 minuter, (den bränns lätt!)
hela stekta champinjoner, salta, peppra och stek på medelhög värme
oliver
körsbärstomater
en god ost
två sorters bröd - ljust surdegsbröd och bröd med fikon och hasselnötter