onsdag 30 september 2009

Bröd nr 3 - Det suraste

Jag har kommit på en bra metod - non stop baking! Man behöver aldrig diska bunken! Smart va? Frysen börjar dock bli ganska full. Bröd nummer tre i Martins surdegsbrödsbok är nu bakat och bröd nummer 4, baguetter på rågsurdeg, har påbörjats.

Betyg:
Peter 9
Linnéa 8


Surt surdegsbröd


Annons: Martins bok Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris

söndag 27 september 2009

Bröd nr 2 - Valnötsbröd

Då var det dags för bröd nummer två i boken (surdegsbröd av Martin Johansson). Fin konsistens, seg, spänstig, och med en härlig smak av valnötter. Ett fantastiskt gott bröd!

Betyg:
Peter 8
Linnéa 7







Boken går att köpa på Adlibris


lördag 26 september 2009

Russin och solrosbröd

Var på bok- och biblioteksmässan i torsdags och fick en surdeg av martin som gör bloggen pain de martin. Köpte boken och fick även några råd. Nu tänkte jag att jag ska baka alla 23 bröd i boken. Jag använder ju inte recept för det mesta men detta får bli ett undantag.

Bröd 1 i boken har jag redan hunnit baka. Fantastiskt gott! Detta är resultatet.

Betyg:
Peter 9
Linnéa 9


russin och solros




Annons: Martins bok Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare går att köpa på Adlibris

lördag 19 september 2009

Pizza med karl-johan, rostad paprika, avokado och ruccola

Det är väl lika bra att man passar på att ge en känga åt landets pizzerior också. Tänk att man kan ha 75 pizzor på en meny och bara en enda utan kött och den heter "vegetariana", det måste vara någon forma av världsrekord i fantasilöshet. Dessutom är ju fantasibristen uppenbar även när det kommer till köttpizzorna.

Jag presenterar återigen ett alternativ - Pizza med karl-johan, rostad paprika, avokado och ruccola



Deg (2 pizzor + ett bröd)
7 dl vatten ca 1,4 kg vetemjöl 0,25 g jäst 3 tsk salt olivolja

För att få till en bra deg skulle jag säga att det behövs minst 3 timmar jästid, detta för att glutentrådarna inte hinner bli tillräkligt sega annars.

Blanda 37 gradigt vatten och jäst. Arbeta in mjöl till det blir en kladdig deg. Tillsätt salt. Fortsätt att arbeta in mjöl tills degen börjar släppa från kanterna av bunken. Degen ska bli hanterbar men inte torr. Det underlättar väldigt mycket att ha en hushållsassistent. Kör degen 5-7 minuter. Eller knåda i ca 15 minuter förhand.

Låt jäsa 1 timme inoljad i olivolja. Plasta för bunken eller lägg något som sluter tätt över. Dra ut degen och vik den dubbel ett par gånger efter en timme. Upprepa sedan detta ca var 30 minut. Smörj in med mer olivolja om den börjar kladda fast på händerna. efter sammanlagt ca 3 timmars jäsning är den klar.

Tomatsås
gul lök
vitlök
krossade tomater
tomatpuré
buljong
rosmarin
oregano
tomatvinäger (eller balsamvinäger)
salt
peppar

Det är en konst att göra bra tomatsås. Den behöver tid att puttra och man behöver smaka av vartefter.

Hacka lök och vitlök grovt. Fräs tills de blivit mjuka men inte tagit färg i ganska rikligt med olivolja. Tillsätt krossad tomat, buljong (jag hade ett buljongkok på g men det går bra med lite vatten och buljongtärning) och tomatpuré. Låt puttra ca 10 minuter. Mixa.

Smaksätt tomatsåsen med rosmarin, oregano, vinäger, salt och peppar. Den blir godast om den får stå och puttra på spisen ett tag (gärna någon timme, tillsätt vatten om den blir torr).




Att rosta paprika
Skölj paprikan och smörj in med olja. Rosta i 200 grader tills den skrumpnat ihop och fått färg. Vänd på den ett par gånger under tiden. Låt svalna (bör icke påskyndas då skalet tenderar att fastna). Skala och dra ur kvisten, spara vätskan innuti till soppa eller något annat gott.

Och till själva pizzan
riven ost
rostad paprika
karl-johan (eller champinjon)
purjolök
avokado
ruccola
havssalt

Kavla eller arbeta ut pizzan till önskad tjocklek och form. Bred på tomatsås och riven ost. Därefter strimlad purjo och skivad svamp. Grädda på hög värme (250-275 grader) tills den fått fin färg. Ta ut pizzan och toppa med avokado, ruccola, grillad paprika och havssalt.

torsdag 17 september 2009

Sallad med rostad palsternacka, halloumi, torkade tranbär, valnötter och annat gott

Ska passa på att ge en känga till alla caféer som totalt verkar sakna fantasi och serverar samma sallader som på alla andra caféer. Det går faktiskt att göra andra sallder än "grekisk sallad", "ost- och skinksallad" och "tonfisksallad". Jag tvivlar dessutom på att dom bara har en enda sallad i Grekland (jag har inte varit där så jag vet inte).

Här är ett alternativ! Jag nöjer mig med att redovisa ingredienserna, ni kan nog fundera ut resten.



Ingredienser
matvete
isbergssallad
lättkokt broccoli
rostad palsternacka
stekt halloumi
torkade tranbär
torkade stora gula russin
paprika
purjolök
rostade valnötter
olja
vinäger
salt

Bönröra
bönor
en skvätt vatten
soya
lite citronsaft
rostad vitlök (rosta med skalen på tills de fått färg och är mosiga)
salt
peppar

Mixa och smaka av med övriga ingredienser.

onsdag 9 september 2009

Vegetarisk korv och pinnbröd

Bröd på en pinne = pinnbröd. Gott och enkelt. Istället för tråkiga köpta sojakorvar gjorde jag mina egna välkryddade korvar med vitlök, chili och kapris.



Korv
sojafärs (1 paket)
ägg 1
potatismjöl (ca 3 msk till ett paket färs)
vatten
pressad vitlök
kapris
chiliflagor
salt

Mixa färsen. Rör ihop samtliga ingredienser. Det ska bli en formbar massa. Tillsätt vatten tills korvsmeten håller ihop och går att forma. Forma korvar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tänk på att inte göra för långa och smala korvar eftersom de då har svårt att hålla ihop. Grädda på 150 grader tills korvarna håller ihop.

Eftersom det är svårt att få korvarna att hålla ihop kan det vara svårt att grilla dem endast med hjälp av pinne. Med galler går det dock alldeles utmärkt.



Pinnbröd
vatten
vetemjöl
jäst
salt

Det är väl inte så kinkigt egentligen. Bara man får ihop någon form av deg som man grillar på en pinne så har man ett pinnbröd. Jag jäste degen men man kan göra degen med bakpulver eller endast av vatten och mjöl men då blir den lite mer kompakt.




Jag överdrev degmängden och gjorde därför bagelformade grillbröd av återstoden