torsdag 28 maj 2009

Ciabatta fylld med rostad tomat och fänkål

Ingen dum idé att fylla ciabattan med rostad tomat och fänkål. Enkelt och otroligt gott! Denna gång hade jag tillgång till väldigt fina tomater. Om man inte har det kan man ha lite honung på tomaterna när man rostar dem.



Ingredienser
ciabatta
tomat (gärna körsbärstomater)
fänkål
olivolja smaksatt med vitlök
salt
peppar
cream cheese
ruccola

Dela ciabattan och gröp ur den med handen. Smula det urgröpta grovt. Skär tomat i önskade bitar (ganska stora). Strimla fänkål. Det behövs inte så mycket fänkål eftersom den har en så pass kraftig smak. Blanda tomat, fänkål och brödsmulor med olivoja, salt och peppar. Lägg på bakplåtspapper i en form och rosta i ugn på 200 grader tills brödsmulorna fått färg. Rör om ett par gånger under rostningen.

Bred ciabatta med cream cheese. Fyll med den rostade blandningen. Toppa med ruccola.

måndag 25 maj 2009

Paella smaksatt med rotselleri och saffran

Mycket gott och ganska enkelt om man gjort det ett par gånger. Vi åt paellan med linsbiffarna som jag gjorde härom dagen.



Ingredienser
basmatiris
gul lök
vitlök
rotselleri
saffran
paprika
vitt vin
buljongtärning
paprikapulver
olja smaksatt med chili
salt
peppar

rostade körsbärstomater
körsbärstomater
örtsalt
oregano

Hacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i den chilismaksatta oljan utan att den tar färg. Använd en stekpanna som kan ställas i ugn eller en gjutjärnspanna eller dylikt. Hacka och tillsätt paprika. Skölj riset och tillsätt. Tilsätt sedan saffran och stek riset tills det börjat få lite färg. Häll i vatten och vitt vin så att det täcker riset. Riv rotselleri. Smaksätt med rotselleri, buljongtärning, paprikapulver, salt och peppar.

Skär körsbärstomaterna i halvor, krydda med örtsalt och oregano och lägg uppepå riset. Om det hunnist koka bort vatten så häll på vatten så att det täcker riset. Ställ i ugn på 200 grader i nedre delen ca 45 minuter. Om vattnet kokat bort och riset inte hunnit bli färdigt så tillsätt någon deciliter mer vatten (kan behövas göras några gånger). Tillaga i ugn till riset fått fin färg på kanterna och i botten av pannan (titta längs kanterna, riset ska inte röras runt).

Paellarecept på DN: Paella, Paella mixta, Antonias paella, Gratinerad paella från Elche, Grön paella

söndag 24 maj 2009

Linsburgare med blåbärssås

Har lite av en blåbärsperiod. Blåbärssåsen är något av en ny innovation och om jag får säga det själv så var det en mycket lyckad sådan. Den fick en god syrlighet av ingefära och citron som passade bra till de lite kryddiga biffarna.

Vad gäller den nya kamerautrustningen så kämpar jag forfarande. Bilden blev lite väl blå men man har inte så mycket tid när maten är varm och man är hungrig. Ska fila lite på inställningarna till nästa gång



Ingredienser blåbärssås
blåbär
yoghurt (turkisk eller grekisk eller dylikt)
hackad mandel
lite potatismjöl
flytande honung
ingefära
citron
salt
peppar

Koka bort vätskan från blåbären. När det bara är lite vätska kvar så tillsätts lite potatismjöl, det behövs bara mycket lite för att vätskan ska binda sig. Låt svalna. Tillsätt ungefär lika mycket yoghurt som blåbär. Tillsätt hackad mandel. Smaksätt med honung, ingefära, citron, salt och peppar.



Biffar
gröna linser
gul lök
vitlök
rotselleri
havregryn
potatismjöl
oregano
harissa
salt
peppar

Hacka och fräs gul lök och vitlök mjuka. Tillsätt vatten och gröna linser och lite salt (kan behövas sköljas innan). Koka tills linserna är mjuka. Häll av vatten så att det är någon deciliter kvar. Tillsätt ungefär lika mycket havregryn som vatten (havregrynsgrötsprincipen). Låt puttra tills det blivit som en gröt, tillsätt vatten om det blir för torrt. Smaksätt med oregano, harissa, salt och peppar. Tillsätt slutligen någon matsked potatismjöl och rör i. Låt svalna

Forma biffar i önskad storlek. Ett tips är att tvätta händerna i kallt vatten mellan biffarna. Stek i smör tills de fått fin färg.

fredag 22 maj 2009

Tacosås/tacosalsa

Först måste jag bara meddela att jag har införskaffat lite fotoutrustning, en liten byggstrålkastare och ett litet stativ. Jag hoppas därför att jag ska kunna leverera lite bättre bilder framöver. Dessutom har jag tränat lite med kameran.

Idag ska vi käka mexikanskt. Jag har därför förberett och gjort en salsa. Det är alltid bra att göra såser ett tag innan så att de får stå till sig lite så att smakerna kommer fram.


Ingredienser
gul lök
vitlök
gul paprika
krossad tomat
olja smaksatt med chili (ta vanlig olja om du inte har smaksatt)
vitvinsvinäger
honung
harissa (grymt bra att ha hemma, gör det lätt att reglera styrkan)
paprikapulver
spiskummin
salt

Hacka gul lök och vitlök. Fräs tills mjuka i den chilismaksatta oljan (ska inte få färg). Hacka paprika och tillsätt. Tillsätt sedan krossad tomat och lite vatten. Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger och låt puttra lite. Smaksätt med honung, spiskummin, paprikapulver, harissa och salt. Tillsätt lite av kryddorna i taget och smaka av. Var försiktig med harissa så att det inte blir för starkt. Låt puttra 20-30 minuter. Tillsätt vatten om det behövs.

torsdag 21 maj 2009

Sås på gröna ärtor soltorkad tomat och oliver

God sås där de gröna ärtornas sötma balanseras med sältan i oliver. Vi åt den till spagetti men den skulle nog funka utmärkt till grillat eller bönbiffar.


Ingredienser
gul lök
ärtor
vitlök (bara lite)
soltorkad tomat
oliver
buljong
grädde
tryffelolja
salt
peppar

Hacka gul lök och vitlök. Fräs i kastrull tills löken är mjuk, den ska inte ta färg. Tillsätt buljong, tryffelolja och vatten så att det täcker löken. Låt puttra en stund. Tillsätt ärtor i kastrullen och lägg på lock tills ärtorna tinat/blivit varma. Strimal sotorkad tomat och hacka oliver och lägg i kastrullen. Tillsätt grädde och låt puttra någon minut. Smaka av med salt och peppar.

Jag skulle tro att det passar bra med citron också, det ska jag testa nästa gång.

tisdag 19 maj 2009

Blåbärsbröd

Blåbär + bröd = roligt lila bröd! 

Jag gjorde brödet som ett ljust surdegsbröd. Blåbären tillsatte jag i steg 2 tillsammans med vattnet, se till att de har en lagom mysig temperatur för de små jästsvamparna. Jag hade lite fint rågmjöl i detta bröd, byt bara ut önskad del av vetemjölet till rågmjöl. 




mycket fint blev det!

fredag 15 maj 2009

Champinjoner i sås

Till denna anrättning har jag tagit min inspiration från belgarnas musslor som ofta serveras med de mycket trevliga trappistölen. Istället för musslor lade jag champinjoner i en härlig vitvinssås. Jag hade tyvärr ingen trappistöl hemma men torr cider funkade alldeles utmärkt som tillbehör. Såsen äts bäst med en härlig surdegsbaguette eller liknande. Resultatet var mycket lyckat, rekommenderas starkt!




Sås ingredienser
lök
vitlök
rotselleri
fänkål
vatten
citron
buljong
timjan
fransk senap (bara lite)
grädde
olivolja
vitt vin
peppar
salt

Fräs lök, vitlök, fänkål och rotselleri i olivolja. Tillsätt lite vatten (bara tillräckligt för att kunna sjuda rotselleri och lök mjuka). Mixa. Tillsätt buljongtärning, timjan, lite fransk senap, citronsaft och lite citroncest. Låt puttra ett tag. Häll i vin och låt puttra ytterligare någon minut. Tillsätt grädde till önskad krämighet. Smaka av med salt och peppar.

Stek champinjoner (små skogschampinjoner) i olivolja med lite salt. Servera champinjonerna i såsen. Ät med bröd.

tisdag 12 maj 2009

Vegetarisk korv med kapris, chili och pepparrot

Någon där ute kanske undrar varför en vegetarian skulle vilja tillaga en korv, jag har iallafall hört frågan ställas. Mitt svar är att jag gillar konceptet korv, det är konceptet kött jag inte gillar (eller snarare finner helt onödigt). En lång cylinderformad sak med goda kryddor behöver nödvändigtvis inte vara tillverkad av kött.

Jag vet inte om det går att få tag i vegetariska korvskinn, jag har iallafall inte sett några så jag lägger korven i ugnen först så att den får fast form och sedan går att steka eller grilla. Detta resulterar i en inte helt rund korv men ack så god!

Ingredienser
soyafärs
bönor (svarta)
lök
olivolja
tomatpuré
ägg
potatismjöl
ströbröd
vatten
chili
kapris
pepparrot
salt
peppar

Mosa ihop soyafärs och bönor (tillsätt lite vatten så går det lättare). Finhacka lök och blanda i. Tillsätt olivolja ägg och vatten tills det är en klibbig gegga. Tillsätt ströbröd och vatten tills det är en klibbig formbar gegga. Smaksätt med chili, kapris, pepparrot, salt och peppar. Forma korvar och lägg på bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 20 minuter, tills korvarna håller ihop. Stek korvarna i panna med smör eller ta med dom ut till grillen.





mangosalsa går bra till

måndag 11 maj 2009

Soppa på färska tomater

Fräsch, lätt och enkel soppa.



Ingredienser
färska tomater
gul lök
vitlök
tomatpuré
buljong
färsk oregano
vitt vin
salt
peppar

Finhacka lök och vitlök. Fräs några minuter tills löken mjuknat. Hacka tomat och tillsätt i kastrullen. Häll på vatten och buljong. Tillsätt tomatpuré och låt puttra ca 15 minuter. Smaksätt med vitt vin oregano samt salt och peppar. Låt puttra några minuter. Klar att servera.

Galetter med rotselleri, zucchini, aubergine, getost och valnötter

Det finns särskilda galetteplattor som man ställer på bordet och sätter en kontakt i väggen. På så vis kan alla göra sin egen galette med det man vill ha och den blir alltid helt nygjord. Jag har tyvärr ingen sådan utan steker i vanlig panna men det går bra det också. Getost och valnötter är en klassiker, rostade pumpafrön är ett bra alternativ till alergiker.



Smet
4 dl vatten
1 ägg
2,5 dl bovetemjöl
salt

Smeten behöver stå 30-60 minuter, konsistensen blir annars inte den rätta.

Fyllning
rotselleri
aubergine
zucchini
broccoli
körsbärstomater
getost, chevré
rostade valnötter
rostade pumpakärnor
ärtskott till garnering

Skär rotselleri i tärningar och stek på medelhög värme. Skiva aubergine och salta dem och låt dra ut på hushållspapper (aubergine kan ha en beska som dras ut av detta). Tärna aubergine och zucchini och stek med rotsellerin. Stekt tills rotsellerin är mjuk och resten fått fin färg, salta och peppra efter smak. Lägg sist i broccoli och körsbärstomater överst och lägg på lock, ställ av från plattan efter någon minut.

Stek upp galetterna. Det kan vara lite marigt att sprida smeten jämnt i pannan eftersom smeten håller ihop mer än vanlig pannkakssmet. Ha inte för hög värme (medelhög, typ 3-4 av 6 steg) och sprid smeten med baksidan av en rundad slev med en sprialrörelse från mitten. Krävs kanske lite träning för att det ska blir lyckat, ha därför lite tålamod.

Fyll med blandningen, toppa med chevré, valnötter, pumpakärnor och garnera med ärtskott. Jag använde en tandpetare för att hålla ihop galetten.

torsdag 7 maj 2009

Vegetarisk tacopaj med botten gjord på majsmjöl

Jag slog upp några recept på tacopaj och blev förtvivlat besviken. Samtliga har en helt vanlig pajbotten och samtliga är gjort med tacomixpåse. Varför ens skriva ett recept? Jag gjorde istället en botten med majsmjöl och kryddade soyafärs med vitlök, paprikapulver och spiskummin (det är spiskummin som är själva grejen i tacomixpåsen), det resulterade i en lite roligare och antagligen mycket nyttigare tacopaj.



Ingredienser pajskal
yoghurt
vatten
olja
majsmjöl
vetemjöl
salt

Kolla recept på pajdeg här. Använd ca 2 dl majsmjöl (ganska grovkornigt, typ polenta) och vetemjöl tills konsistensen är den rätta (se länken). Förgrädda skalet ganska hårt.

Ingredienser fyllning
soyafärs
lök
morot
vatten
spiskummin
paprikapulver
vitlök
tomatpuré
salt
peppar
ost till garnering



Skär små flagor av moroten (skär i mitten, lägg platta sidan ner, skiva tunt på längden, skär i önskade bitar). Hacka lök. Fräs lök och morot och sedan också soyafärs. Krydda med övriga ingredienser. Soyafärsen är ganska torr som den är så tillsätt vatten tills den är lite mer saftig, det ska dock inte vara vatten i pannan.
Fyll skalet med färsen. Gratinera med riven ost i ugn tills osten fått färg, 225 grader, ca 20 minuter.


Intressanta pajrecept på DN
Paj med ädelost och glöggfikon
Smal paj med trattisar

onsdag 6 maj 2009

Avokadorullar, bönbiffar och mango/paprika-sallad

Fick en stor härlig avokado härom dagen. Mat är ju alltid en uppskattad present och denna avokado var inget undantag. Stekte upp några majspannkakor och rullade in avokadon i vilket resulterade i snygga och goda små rör. Till detta serverades kryddiga biffar på svarta bönor och en sallad av mango och rostad paprika.



Rostad paprika och mangosallad
Gnid in paprikan i olja och rosta i 175 grader sisådär 45 minuter, tills den ser ut som på bilden. Dra av skalet och skär i bitar, blanda med mango, salta lätt.

Majspannkakor
ägg
vatten
vetemjöl 20 %
majsmjöl 80 %
salt

Vispa ihop ingredienserna, smeten ska vara ganska tjock (betydligt tjockare än vanlig pannkakssmet) men fortfarande rinnande.



Avokadoröra
avokado
ärtskott (eller liknande)
salt
pressad citron

Hacka avokado och ärtskott. Blanda med alt och citron. Bre pannkakorna med avokado, rulla ihop och skär i stubbar.


Bönbiffar
svarta bönor (1 burk eller motsvarande)
ägg (1 ägg)
lite vatten
bönsås (eller soja)
harissa
vitlök
ströbröd
lite potatismjöl (typ 1 msk)

Mosa ihop bönorna grovt med gaffel. Tillsätt lite ägg. vatten, bönsås och pressad vitlök. Tillsätt lite harissa i taget och smaka av så att biffarna blir lagom starka. Tillsätt ströbröd och potatismjöl tills massan är kletig och lite svår att röra i men den ska inte bli torr. Låt stå ihop sig minst 15 minuter innan stekning. Forma på önskat sätt och stek i olja eller smör tills de har fin färg.



tisdag 5 maj 2009

Matlagningsskolan - pannkaka och bröd i panna

Tänkte börja en liten matlagningskola för de som blir förvirrade av att jag inte använder några mått. Jag kommer därför att skriva ner lite tips och knep för hur man kan bära sig åt för att inte behöva använda måttstockar, litermått och vågar. Här utgår jag ifrån en vanlig pannkakssmet för att skapa oändliga variationer av bröd och kakor tillagade i panna, eller varför ens begränsa sig till pannan?


pannkakssmet med majsmjöl och basilika

Nästan överallt i världen hittar man recept som liknar vår svenska pannkaka. Vissa av de mexikanska tortillabröden görs på smet och liknar pannkakor, i södra Indien finner vi "dosa" som är en sorts pannkaka, i Egypten har dom sin injera och i Frankrike galetter. Det finns säkerligen mängder med andra exempel.


galette på bovetemjöl fylld med oliv och kesoröra (gå till inlägget)

Såhär brukar recepten se ut på svenska pannkakor. Bra som utgångspunkt.

3 ägg
2,5 dl mjöl
6 dl mjölk
1 nypa salt
1 nypa socker
smör att steka i

Variationsförslag

istället för mjölk
vatten
yoghurt

öl

eller kokosmjölk


istället för vetemjöl
grahamsmjöl
bovetemjöl
majsmjöl
rismjöl
eller kaktusmjöl (nopales)

Kryddförslag
basilika
oregano
timjan
ost (feta, riven)
paprikapulver
olika sorters curry
kanel
kummin
apelsin
citron

Ändra konsistensen
Den svenska pannkakan ger möjlighet att steka en mycket tunn kaka. Tillsätter man mer mjöl får man en mer brödlik konsistens. Använder man grövre mjöl blir den ännu matigare. Vatten ger också en matigare kaka. Mindre ägg ger en fastare konsistens.


pannkaka smaksatt med apelsin

Ändra smaken
Den svenska pannkakan är inte särskilt salt. Om man gör en kaka man ska använda till mat kan det vara idé att ha lite mer salt (smaka av). Något som vi är mycket dåliga på av tradition här i landet är att krydda vår mat, pannkakan är ett bra exempel. Det finns oändliga alternativ till kryddning i pannkakssmeten som vidgar användningsområdena. Citron, basilika och parmesan kanske leder tankarna till italien medan curry och yoghurt sätter en indisk prägel på kakan. Apelsin, kanel och vanilj är bra tips för en efterrättspannkaka.

Använd fantasin nästa gång du gör pannkakor!!!

Intressanta recept på andra sidor
Arabiska pannkakor (DN)
Kinesiska pannkakor (DN)

pannkakor.se har många roliga recept