tisdag 18 augusti 2009

Krusbärsmarmelad smaksatt med sherry och honung

Marmelad och sylt är mycket enkelt att laga. Mitt tips är att bara göra lite grann åt gången för att det inte ska bli ett projekt som man inte vill göra om i modern tid. Vi fick tag på lite krusbär på Ingarö när vi var och hälsade på min bror och flickvän som jag använde till denna utsökta marmelad. Sherry och honung använade jag för att förhöja smaken. Resultatet blev en fin balans mellan sött och syrligt.



Ingredienser
krusbär, rensade och grovhackade
socker
honung
sherry
pektin (titta på förpackningen för rätt mängd)
askorbinsyra (titta på förpackningen för rätt mängd)

Koka krusbären ca 30 minuter i lite vatten, de ska koka ihop ordentligt. Tillsätt socker och honung, ungefär halva mängden socker och honung sammantaget som krusbär. Koka ihop tills det börjar tjockna något. Häll i sherry. Låt koka en liten stund tills det tjocknat återigen.

Tillsätt pektin och askorbinsyra (titta på förpackningarna för rätt mängd och tillvägagångssätt. Mängden är ganska viktig för att få rätt konsistens). Askorbinsyra kan uteslutas men marmeladen riskerar att bli dålig snabbare. Häll den varma marmeladen i väl rengjorda burkar och förslut med detsamma (för att marmeladen ska hålla så länge som möjligt).



blog comments powered by Disqus