Om man bara lär sig grunderna i att tillaga burgare, biffar och bullar så går det att variera dessa i oändlighet. Det man behöver lära sig är att få till en smet som håller ihop när man steker den eller tillagar den i ugnen. För detta ändamål brukar jag använda mig av ägg, ströbröd och stärkelse (majs eller potatis).
Detta behövs
1. en eller flera huvudingredienser
2. ingredienser som reglerar konsistensen
3. kryddning och färgsättning
Detta behövs
1. en eller flera huvudingredienser
2. ingredienser som reglerar konsistensen
3. kryddning och färgsättning
Exempel på huvudingredienser
quorn
soyafärs
rivna grönsaker/rotsaker
hackad lök
hackade nötter
linser (kokade, lite mosade)
bönor (grovt mosade)
För att få rätt konsistens
ägg
vätska
ströbröd
stärkelse (inte så mycket, någon matsked)
Bra att krydda med
vitlök
soya
tomatpuré
riven ingefära
oregano
timjan
chili (färsk eller torkad)
peppar
spiskummin
paprikakrydda
kapris
senap
Så gör du
Blanda en eller flera av huvudingredienserna med ägg, vätska, ströbröd och stärkelse. Resultatet ska bli en klibbig men ganska fast och formbar gröt. Reglera konsistensen med vatten och ströbröd. Första gångerna kan man behöva pröva sig fram för att få en bra konsistens. Smaksätt sedan röran med önskade kryddor.
Det enklaste är att steka burgare i panna. Om man vill grilla spett, korvar eller burgare kan man först tillaga dem i ugnen tills de fått en fast konsistens och sedan lägga dem på grillen.
Det enklaste är att steka burgare i panna. Om man vill grilla spett, korvar eller burgare kan man först tillaga dem i ugnen tills de fått en fast konsistens och sedan lägga dem på grillen.