torsdag 16 april 2009

Potatisterrin, soyaspett och jordärtskocksmousse

Potatisterrin måste förberedas dagen innan men det är det värt! De kryddiga spetten kompletteras av den milda jordärtskocksmoussen på ett delikat sätt. Garnera exempelvis med strimlade sockerärtor och skivade rädisor.



Potatisterrin
tunnt skivad potatis
strimlad purjolök
1 ägg till en form
en skvätt grädde
basilika
salt
peppar

Dag 1
Blanda alla ingredienser i en stor bunke. lägg bakplåtspapper i en form och smörj med lite olja. Lägg i potatisblandingen. Grädda i ugn tills potatisen är mjuk, 225 grader. Ta ut och låt svalna. Lägg på folie och lägg på en bok (det kan vara bra att lägga papper emellan om man väljer en bok, iallafall och den är en kär) eller en bräda eller något som täcker så mycket av potatisen som möjligt. Ställ något tungt på och ställ i kyl över en natt eller om man gör terrinen på morgonen kan den möjligtvis ätas på kvällen.



Dag 2
Skär i stora kuber och stek i smör på alla sidor.

Soyaspett
träspett
soyafärs
gul lök
vitlök
ingefära
tomatpuré
dill
ägg
ströbröd
lite vatten
japansk soya
salt
peppar

Hacka lök och stek så att den mjuknar. Blanda alla ingredienser. Låt stå en stund för att ströbrödet ska blöts upp. Det ska gå att forma röran. Går inte det kan det behövas mer vatten om den är för torr eller mer ströbröd om den är för blöt. Smaka av med kryddorna så att önskad smak uppnås, jag tycker att spetten är godast om de är ordentligt kryddiga. Forma långsmala cigarrer, lägg på bakplåtspapper smort med lite olja och tryck igenom spett. Pensla spetten med lite olja. Grädda i ugn på 225 grader tills de fått lite färg.

Jordärtskocksmousse
jordärtskocka
lite grädde
salt

Koka jordärtsskockan mjuk. Låt skockan stå i lite kallt vatten så att den svalnar, den ska vara ljummen. Vispa lite grädde. Lägg i skockan och mixa slät. Smaka av med salt.

blog comments powered by Disqus