måndag 27 april 2009

Gratinerad sparris med mandel och champinjonsås

Det börjar komma sparris till butikerna för ett anständigt pris. De är tyvärr inte så bra ännu så man får skära bort lite och skala dom lite för att slippa det trådiga och träiga, men när man väl gjort det så är det mycket goda. Någonstans äter man sparris till mandelsås men jag har glömt bort var. Jag gjorde iallafall en sås på mandel och champinjon.



Ingredienser
Vit sparris
champinjoner
mandel
mandellikör (eller sherry eller något annat gott)
vinäger (behövs nog inte om man har sherry eller något mindre sött än mandellikör)
salt
peppar

ost till gratinering, jag hade manchego
något trevligt att garnera med

Skär av det träiga längst ner på sparrisen och skala bort det trådiga på sidorna. Koka i några minuter tills de börjar bli mjuka (behöver inte bli helt mjuka eftersom de ska gratineras). Stek svamp med lite salt i olja tills de vattnet ur något. Mixa mandel. Tillsätt champinjoner och mixa. Tillsätt lite vatten så att massan inte bara fastnar på sidorna. Häll i en kastrull. Smaksätt med likör, vinäger, salt och peppar och låt puttra en stund.

Lägg sparrisen i en form, häll över sås och ost och gratinera på 250 grader högt upp i ugnen tills de fått fin färg (ca 10 minuter). Dekorera med exempelvis tomat och basilika

Sparrisrecept på DN:
Sparris med apelsinskum
Gratinerad sparris på florentinskt vis
Sparris med parmesan
blog comments powered by Disqus