tisdag 31 mars 2009

Surdegspizza med ruccola, champinjoner och manchego

Jag brukar stryka längs ostdisken för att se om det finns något nedsatt pris. Ganska många butiker rear ut ost när datumet börar gå ut. Senast fick jag tag på två fina bitar manchego som jag rev och hade på pizza. Pizzan bakad på surdeg och på baksten får en underbart krispig konsistens. Har man inte baksten kan man värma plåten 10 minuter i ugnen innan man lägger över pizzan, då får den bättre färg på botten.


Surdeg
surdegsgrund
vatten
havregryn
fint rågmjöl
vetemjöl
salt

Blanda ingredienserna. Degen bör knådas länge för att få bra elasticitet. Ta inte så mycket havregryn och rågmjöl får då tappar den spänst. Den ska vara något klibbig men hanterbar. Låt jäsa ett par timmar.

Tomatsås
krossad tomat
vitlök
lök
buljongtärning
oregano
olivolja
crema di balsamico
tomatpuré

Mixa tomat, vitlök och lök. Koka upp och krydda med övriga ingredienser. Låt puttra ca 30 minuter.

Pålägg
tomatsås
ruccola
chaminjoner
färsk tomat
manchego

Baka ut pizzan. Lägg på ingredienserna (utan ruccola, den ska vara färsk) Om man har baksten och har svårt att få pizzan från bakbordet till stenen kan man baka ut degen på bakplåtspapper och lägga in deg och papper på stenen. Grädda på hög värme 275 grader. Toppa med ruccola när pizzan kommit ur ugnen.
blog comments powered by Disqus