söndag 29 mars 2009

Ingefärsmarinerad shitakesvamp och quorn med sushiris och savoykålsknyten

Japansk insperation renderade i et mycket smaklig rätt med härlig syrlighet från ingefäran och inte minst en fröjd för ögat.



Ingefärsmarinerad shitake och quorn
shitake
quorn
riven ingefära
japans soya
tryffelolja
limejuice
salt
peppar

Blanda ingredienserna och låt stå och marinera (gärna några timmar eller över en natt). Stek innan servering.

Sushiris
4 dl grötris (eller sushiris)
4 dl vatten

Lag
1,5 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk socker
1/4 tsk salt
1 msk vatten

Skölj riset noga tills vattnet inte blir grumligt av riset (det tar några minuter), ett tips är att hälla riset i en sil och ställa på en kastrull och skölja riset. Häll riset i en kastrull och häll i 4 dl vatten. Låt stå ca 30 minuter. Koka upp och koka i ca 15 minuter till riset är färdigt. Blanda ihop lagen undertiden så att sockret och saltet löses upp. Häll upp i porslinsskål, träskål eller glasskål (riset kan ta smak av metall). Blanda försiktigt i lagen i riset så att riset inte mosas. Lägg en handduk över skålen för att behålla fukten. Låt stå ihop sig ca en halvtimme.

Lägg ris på smörpapper på en bambumatta och rulla ihop till en cyliner. Skär i bitar och doppa toppen i sesamfrön.

Savoykålsknyten
savoykål
noriark

Strimla kål. Lägg i saltat kokande vatten i 1 minut. Häll av och skölj med kallvatten. Klipp noriark i strimlor. Blöten strima i taget och vira runt en knippe kål.
blog comments powered by Disqus