tisdag 2 december 2008

Matlagningsskolan - Pajdeg o stanning

Paj förknippas ofta med en massa fett men så behöver det inte alls vara. Jag använder alltid olivolja, kesella eller liknande och vatten när jag gör pajdeg. Typ ett par matskedar olivolja räcker. Det resulterar i ett knaprigt och fint skal!

Ibland har jag ett ägg i degen, den håller ihop bättre med ägg men blir mer porös utan.



Ingredienser (1 skal)
ca 2 msk olivolja
1 dl kesella eller yoghurt eller créme fraiche
0,75 dl vatten eller annan vätska, öl kanske
2 dl (eller efter smak) havregryn, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller liknande
vetemjöl (tills konsistensen blir bra)
1 tsk salt

Blanda alla ingredienser utan vetemjöl. Det ska då vara en kletig massa. Tillsätt vetemjöl tills dess att degen blir hanterlig men inte mjölig. Den ska inte kladda men den ska vara fuktig. Smörj en form med lite olivolja och tryck sedan ut degen, nagga med gaffel och förgrädda i ca 10 minuter, 200 grader, tills dess att kanterna precis börjar få färg.



stanning
3 ägg
3 dl vätska

Mycket enkel huvudregel, 1 dl vätska till 1 ägg. Mjölk är vanligast men varför inte ha vin, öl, kokosmjölk eller nåt annat. Det är bra att ha lite salt också men det beror på fyllningen. Har man fetaost behöver man kanske inte salt. Krydda stanningen efter tycke och smak och utefter ingredienserna i pajen.

blog comments powered by Disqus