lördag 15 november 2008

Kastanjesoppa

Passa på att laga kastanjesoppa såhär i kastanjetider men tänk på att våra svenska kastanjer är oätliga. Ätliga kastanjer växer på sydligare breddgrader. Finns tydligen ätlig kastanj i södra Sverige så håller man till neråt i vårt avlånga land så kanske man kan hitta ätlig kastanj. Eftersom soppan antar en ganska tråkig färg så krävs garnering.





Snitta först kastanjerna och låt de koka upp och koka i saltat vatten i ca 5 minuter. Jag har inte riktigt kommit på det bästa sättet att skala dem för det kan vara lite krångligt att få bort det inre mjuka skalet som sitter runt nötkärnan. De får inte kallna för mycket efter koket för då fastnar skalet.

Ingredienser
kastanjekärnor
rotselleri
palsternacka
champinjon
vitlök
gul lök
buljong
torr sherry
salt
peppar
smör

Fräs först lök, vitlök, rotselleri, palsternacka, kastanj och champinjon i smör. Tillsätt sedan buljong och koka tills rotsaker och lök är mjuka. Mixa till en slät soppa och tillsätt sedan sherry. Smaka av med salt och peppar.


blog comments powered by Disqus