söndag 23 november 2008

Balt-tema, när temat är viktigare än maten...


Ser det inte fantastiskat gott ut? - Eller?

Baltisk mat sägs ibland vara smaklös, fet och färglös. Det tyckte vi verkade lockande och tillagade en härlig måltid efter lettiska, estniska och litauiska recept. Det blev en färglös buffé som inte retade smaklökarna alltför mycket. Men ibland är det inte smaken som är det viktiga utan hur och att man tillagar maten och avnjuter den. Kanske kan dessa smaklösa anrättningar ge idéer till något, eller kanske verka som avskräckande exempel. Det skall sägas att viktoriakrämen som gjordes till efterätt var helt ok.
Jag lägger inte upp några recept eftersom vi använde oss av andras recept denna gång. Jag kan dock rekommendera Estnisk mat från 1984, den hade den rätta känslan med färglösa bilder och lagom tråkig disposition.


Kokt brysselkål - en besynnerlig smak men jag kan inte riktigt bestämma mig om den är god eller ej
Stekt inlagd champinjon med lök - Hade nog varit bättre utan inläggningen som inte alls var angenäm men gav den för den baltiska maten karaktäristiska syrligheten


Cepilinai till vänster - som kroppkakor fast mera smaklöst och serveras med yougurt, en ganska tråkig kobination Agurko till höger - gurka med honung helt enkelt. Kanske inte heller någon lyckad kombo


Viktoriakräm - en lysande stjärna i detta sällskap
blog comments powered by Disqus